Перейти до основного вмісту

Як готувати з рослин, які ви виростили власноруч?

Приготування їжі з рослин, які ви виростили власноруч, приносить справжнє задоволення. Ви не тільки насолоджуєтеся плодами своєї праці, але й точно знаєте, звідки походить ваша їжа і як вона була вирощена. Крім того, ніщо не може зрівнятися зі смаком свіжих домашніх продуктів. Якщо ви зацікавлені в тому, щоб навчитися готувати з рослин, які вирощуєте власноруч, ось посібник, який допоможе вам почати.



Планування саду

Перш ніж почати готувати з власних рослин, вам потрібно спланувати свій сад. Для цього потрібно вирішити, які рослини вирощувати, вибрати правильне місце та підготувати ґрунт. Спочатку подумайте, які рослини добре ростуть у вашому кліматі і що ви любите їсти. До простих у вирощуванні рослин для початківців належать помідори, салат, зелень і редис. 

Після того, як ви вибрали рослини, оберіть місце, яке отримує багато сонця і має добре дренований ґрунт. Якщо у вас небагато місця, ви можете вирощувати рослини в контейнерах. Перед посадкою обов'язково підготуйте ґрунт, видаливши бур'яни та додавши компост або добрива.

Посадка та догляд за садом

Після того, як ви спланували свій сад, настав час приступати до посадки. Дотримуйтесь інструкцій на пакетах з насінням або саджанцями, щоб забезпечити правильну глибину та відстань між рослинами. Регулярно поливайте рослини, але будьте обережні, щоб не перезволожити. 

Підживлюйте рослини кожні кілька тижнів натуральним добривом, наприклад, компостом або риб'ячою емульсією. 

Слідкуйте за шкідниками та хворобами і, за необхідності, використовуйте органічні методи боротьби зі шкідниками.

Збирання врожаю

Знання того, коли збирати врожай, є ключем до отримання найкращого смаку та текстури. Наприклад, помідори слід збирати, коли вони повністю дозріли і мають глибокий, насичений колір. Трави можна збирати, як тільки вони стануть достатньо великими для використання, а листову зелень слід збирати до того, як вона почне в'янути. Під час збирання використовуйте гострі ножиці або секатор, щоб не пошкодити рослину.

Зберігання та консервація рослин

Якщо у вас більше продукції, ніж ви можете використати, є кілька способів її зберігання та консервації для подальшого використання. Свіжі продукти можна зберігати в холодильнику, але не забудьте використати їх протягом кількох днів. 

Ви також можете консервувати або заморожувати продукти, щоб продовжити термін їх зберігання. Консервування передбачає приготування продуктів і закупорювання їх у банках, тоді як заморожування передбачає бланшування продуктів і зберігання їх у морозильній камері.

Використовуйте домашні рослини у приготуванні страв

Після того, як ви зібрали та зберегли свої продукти, настав час приступати до приготування страв. Існує безліч способів використання свіжих продуктів у кулінарії, від простих салатів до вишуканих супів і рагу. Пропонуємо вам кілька рецептів, з яких можна почати:

  • Брускетта з помідорами та базиліком
  • Обсмажені коренеплоди з чебрецем
  • Обсмажена зелень з часником та імбиром
  • Домашній песто зі свіжим базиліком та кедровими горіхами
  • Полунично-ревеневий пиріг

При приготуванні страв зі свіжих продуктів важливо використовувати правильні техніки, щоб зберегти смак і текстуру. Наприклад, листову зелень слід готувати швидко на сильному вогні, щоб вона не зів'яла і не розмокнула. Помідори слід готувати повільно на повільному вогні, щоб зберегти їхню природну солодкість.

Висновок

Приготування їжі з рослин, які ви вирощуєте власноруч, є корисним і приємним заняттям. Це не тільки дозволяє вам насолоджуватися свіжими, здоровими продуктами, але й дає змогу глибше цінувати їжу, яку ви їсте. Дотримуючись цих порад щодо планування, посадки та приготування їжі з власних рослин, ви зможете створювати смачні та поживні страви, які неодмінно вразять вас. Тож чому б не розпочати власний сад вже сьогодні?

Джерела: 

https://sunnysweetdays.com/farm-to-table/

https://www.mtdemocrat.com/business-real-estate/farm-to-table-a-trend-to-enjoy-at-home-too/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Picea abies 'Gold Drift'

Picea abies 'Gold Drift' характеристики: Крона: плакуча, карликова, може бути вирощена як грунтопокривна, але в основному це не велике дерево з явним пагоном - лідером. Довговічність: більше 50 років Темп росту: середня швидкість росту.   Розмір в 10 років: 1,2-1,8 м; Річний приріст: 5-10 см. Гілки: розгалужені, плакучі. Хвоя: золотисто-жовта, яскрава навесні і стає жовто-зеленою до кінця літа. Вимоги  Ель обыкновенная Голд Дрифт : До грунту: воліє середньо кислі, досить родючі, глинисті. До освітленості: сонце, легка півтінь. (У жарких районах в півтіні). До вологи: воліє рівномірно - вологі, добре дреновані грунти. Морозостійкість: - 39С(-50С) Може бути чутлива до раньовесняних заморозків (Зимує в Україні). Особливості: віддає перевагу прохолодному літньому клімату. Як і її батьківська рослина, вона має плакучу форму і має тенденцію до розвитку в висоту. Підходить для жовтого акценту, в групах і серед каменів. Добре витримує міські умови. Батькі

Picea abies 'Push'

Назва : Picea abies "Push" - карликове хвойне дерево. Крона : куляста, або напівкругла, пізніше (до 10 років) ширококоніча, утворюючи неправильний курган Довговічність : більше 50 років Темп росту : 8-15 см в рік, розмір в 10 років - 90 см-1,8 м. Гілки : розгалужені, як правило, бічного росту і розгалуження, і неохоче утворюють лідера, через характер шишок на кінцях пагонів. Молоді пагони коричневі, листові подушки середньої довжини. Бруньки великі, оранжево-коричневі, яйцевидні, сильно смолисті, розташовуються на верхівці пагонів. Хвоя : середньо-зелена, голки, довжиною 1-2 см, прямі, в перерізі ромбовидні, на кінці загострені. Шишки : дрібні, молоді червоні, пізніше світло-коричневі і залишаються на дереві до кінця зими. Вимоги  Picea abies 'Push' : До освітленості: сонце, легка півтінь До грунту: воліє середньо кислі, досить родючі, глинисті. До вологи: воліє рівномірно - вологі, добре дренованих грунти. Морозостійкість:  -34,4 до -40 °C 

Що таке Гідропоніка в домашніх умовах?

Домашня гідропоніка - це метод вирощування рослин у безґрунтовому середовищі з використанням води та поживних розчинів для підтримки росту рослин. Цей метод передбачає розміщення рослин у контрольованому середовищі, наприклад, у теплиці або наметі для вирощування, і забезпечення їх необхідними поживними речовинами, киснем і світлом для процвітання. У кімнатній гідропоніці рослини вирощують у безсубстратній системі, тобто їх не висаджують у ґрунт. Замість цього коріння рослин підвішують у багатому на поживні речовини розчині, а кисень подається до коренів за допомогою повітряного насоса. Це дозволяє рослинам засвоювати необхідні поживні речовини більш ефективно, ніж при традиційних методах вирощування в ґрунті, що призводить до швидшого росту і вищих врожаїв. Гідропоніка в приміщенні може використовуватися для вирощування широкого спектру рослин, включаючи фрукти, овочі, трави та декоративні рослини. Вона стає все більш популярною як стійкий і компактний спосіб вирощування свіжих продук